News Ticker

Analys: ”Risken är att det här blir ett slag i luften”

ANALYS · Tullverkets beslut att införa ett system där alla måste betala moms på varor som köps från Kina och andra länder utanför EU riskerar att skapa kaos i några månader. Men samtidigt är det troligtvis ett slag i luften. För i Kina planeras det redan för motåtgärder.

Det är något panikartat över Tullverkets beslut att redan från första mars införa ett system för att se till att alla hundratusentals svenskar som handlar på internet verkligen gör rätt för sig och betalar moms.

För nästan allt som importeras är lågprisvaror som köpts för några tior upp till 200 kronor och som enligt den ordning som gäller i dag slinker igenom systemet.

Och det är svårt att tänka sig att den som handlat ett par gratiskalsonger på sajter som Wish eller Ali Baba och bara betalat för frakten, det vill säga 19 kronor, är beredd att betala momsen och den avgift som Postnord ska ta ut, som är fem gånger så hög: 80 kronor.

Men så kommer det att bli.

Kan skickas tillbaka till Kina

Det gör att en stor del av de hundratusentals personer som beställt varor de senaste veckorna och som inte kände till nyordningen helt enkelt inte hämtar ut sina varor när de kommer till Sverige efter första mars. Då måste Postnord sända tillbaka dem till Kina.

Det lär inte bli billigt och kostnaderna för returen är inbakat i den administrationsavgift som Postnord tar ut. Så de kunder som hämtar ut sina varor får alltså betala för de hundratusentals som låter Postnord sända tillbaka deras prylar.

En stor del av detta hade undvikits om det införts en övergångsperiod på två månader så att alla förstått vilka regler och avgifter som gäller.

Källor: Vill täppa till hot mot svenska butiker

Varför är det då så bråttom?

När jag frågade Tullverket i januari vad det fanns för planer fick jag reda på att det skulle göras en utredning och att andra EU-länder skulle tillfrågas för att problemet skulle lösas.

Men sedan har uppenbarligen något hänt.

Enligt mina källor är det Finansdepartementet som tryckt på för att försöka täppa till det som man ser som ett hot och som gör att många butiker riskerar att slås ut. Handeln är en av Sveriges största arbetsgivare med över 300.000 anställda vilket gör att tusentals jobb står på spel när de svenska handlarna måste betala både moms och tull.

Kineserna kan ”fuska”

Men risken är stor att det nya systemet blir ett slag i luften. För det är enkelt för de kinesiska e-handlarna att gå förbi det genom att till exempel fuska och skriva gåva på försändelsen.

Då kan Postnord inte ta ut några avgifter, utan måste sända ut paketet till kunden. De enda som har rätt att ingripa är tullens egen personal och de lär knappast ha tid att gå igenom tiotusentals paket om dagen.

Kryphålet: Via Holland

En annan möjlig lösning är att de större kinesiska företagen sänder paketen till Holland eller Storbritannien där man inte tar ut moms för varor med ett värde under 22 euro (den gräns som praktiserats i Sverige fram tills nu).

Därifrån fraktas sedan varorna vidare till Sverige och då de redan passerat ett EU-land har Sverige inte rätt att ta ut någon moms.

Det kommer visserligen att kosta mer.

Enligt mina uppgiftslämnare handlar det om kanske ytterligare en tia i fraktkostnad men då de kinesiska varorna är så billiga lär det inte hindra den fortsatta kommersen.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*