News Ticker

IS planerar större attack i Europa

Expressen

IS planerar större attack i Europa, säger Europol, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppgifterna får stöd från Säkerhetspolisen i Sverige.

– IS har sedan sommaren 2014 uppmanat till attentat i Europa. Både underrättelser och genomförda attentat pekar i riktningen att deras avsikt att genomföra attentat i Europa har ökat, säger Sirpa Franzén
, presschef
 på Säkerhetspolisen.

Europa står just nu inför den största risken på 10 år att drabbas av ett allvarligt terroristdåd, skriver Europol, den europeiska polismyndigheten på sin hemsida.

is2

Det allvarliga terroristdådet i Paris 13 november förra året ses nu av Europol som ett tecken på att terrorgruppen IS har bytt strategi och nu inriktar sig på att utföra kommandoliknande terrorräder i runtom i världen.

Att IS rekryterat många utländska medlemmar gör att EU står inför nya utmaningar, skriver Europol.

Magnus Ranstorp är terrorexpert. Han menar att människor trots den förhöjda hotbilden inte ska oroa sig för mycket.

– Det är viktigt att inte låta sig skrämmas för mycket av den här typen av information, och i stället ha tilltro till att polisen och säkerhetstjänsten gör sitt jobb, säger han i en intervju i Expressen-TV.

Han menar på att det finns god kapacitet hos myndigheter att stoppa planerade terrordåd.

is3

– Polis och säkerhetstjänst har en stor kapacitet och jobbar på. Fältet är inte fritt för terrorister. De har redan avvärjt många attacker, säger han.

Dagens uppgifter från Europol kommer bara ett dygn efter att IS publicerat en 17 minuter lång film som visar hur de medlemmar som utförde attackerna i Paris begår övergrepp i IS-kontrollerade områden medan de planerade för sin attack.

Vid dådet i Paris dödades 130 människor.

Experter, som nyhetsbyrån AP varit i kontakt med, menar att filmen är tänkt att användas i rekryteringsarbetet för IS.

Efter dåden i Paris så avsatte Europol uppemot 60 anställda för att bistå utredningen. Man samlade in enorma mängder information från Frankrike och Belgien som lett till 800 underrättelseärenden och 1600 fall av misstänkta penningtransaktioner.

På Säkerhetspolisen säger man att terrorhotnivån för Sverige, trots dagens uppgifter om ökad hotbild, ligger kvar på en hög nivå, med fyra på en femgradig skala.

– Orsaken till att den är oförändrad sedan november 2015 är den senaste tidens händelser i Europa och omvärlden som gör att det råder ett svårbedömt läge, säger Sirpa Franzén, presschef hos Säkerhetspolisen, och tillägger att man vet att det finns individer i Sverige som har förmåga att begå terrorattentat.

– Säkerhetspolisens utmaning är att hitta den eller det fåtal som skulle kunna ha avsikt att begå attentat, säger hon.

Men hon tillägger dock att beredskapen är god.

– Vi har en hög beredskap med anledning av den höga terrorhotnivån i dag och om det finns anledning att agera så kommer Säkerhetspolisen och polisen att göra det, säger Sirpa Franzén.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*